Maak kennis met Johnny's 11


 

"Iedereen kan plezier uit een bal halen. En vooral kinderen kunnen dat als de beste.” 

Aldus Johnny de Mol, die dit jaar - samen met een door hem geselecteerd elftal kinderen - de officiële wedstrijdbal van de Eredivisie ontwierp. De tv-presentator en voetballiefhebber kwam samen met de kinderen tot een ontwerp dat de nadruk legt op spelplezier en de verbindende kracht van voetbal. 

Johnny’s 11 vormt een afspiegeling van de vele kinderen die Nederland rijk is: kinderen die hij kent uit zijn programma ‘Hotel Syndroom’, kinderen die uit huis zijn geplaatst en van kinderen uit het Gooi tot kinderen die zijn gevlucht uit Syrië. De kinderen komen uit alle hoeken van Nederland en vormen samen een bont en sportief gezelschap met één gemene deler: liefde voor voetbal.

Evi

Evi kwam in contact met Johnny via het Emma Kinderziekenhuis, waar Evi is behandeld voor leukemie. Ze is een enorme knutselfanaat. Het ontwerpen van de bal past dan ook perfect in haar straatje. Eigenlijk is Evi allang blij dat ze steeds meer normale dingen weer kan doen, maar het meest houdt ze van zwemmen, theater en zingen als niemand haar kan horen. 

Rayen en Kiran

Broertjes Rayen en Kiran hoefden niet ver te reizen naar het kantoor van Derbystar, want ze wonen in dezelfde stad: Deventer. Behalve van Ajax zijn de twee natuurlijk fan van Go Ahead Eagles. Rayen, 12 jaar, zit in de brugklas. Hij is de stille, verlegene van de twee broertjes. Hij houdt van treinen, bussen en vliegtuigen. Zijn broertje Kiran, 10 jaar, is een echte kletskous. Populair bij meisjes en creatief, o.a. met graffiti! De twee zijn echt broertjes. Lang niet altijd lief voor elkaar, maar soms ook juist wel: zeker als ze samen iets spannends gaan doen – zoals vandaag!

Stef

Stef kent Johnny van Hotel Syndroom, waar hij de functie van conciërge bekleedde. Zijn vader vertelt dat Stef eigenlijk helemaal niet van voetbal houdt en zeer zeker ook niet van knutselen. Maar als het ontwerpproces eenmaal is begonnen, steekt hij als enige ferm zijn hand op als Johnny vraagt wie er fan is van PSV. Ook is Stef het langst bezig met zijn ontwerp. Met zijn neus zowat tegen het papier gedrukt, kleurt hij alle vakjes van de bal in opperste concentratie in. 

Kevin

Van Kevin zijn niet voor niets een paar mooie quotes op de bal beland: hij kent Johnny van Hotel Syndroom, waarin het zijn droom was een eigen boek te laten uitgeven. Hij schrijft al van jongs af aan en heeft een hele collectie verhalen verzameld. Samen met Johnny heeft hij zijn droom verwezenlijkt: zijn boek De avonturen van Karel Jansen is inmiddels te koop! Onze favoriete quote, die helaas te lang was om op de bal te plaatsen: “Voetbal is emotie. Maar een voetbal zelf heeft geen emotie, want die is van rubber.” 

Shadi en Maria

De Syrische Shadi en zijn zusje Maria kwamen drie jaar geleden met hun vader naar Nederland. Het zijn slimme, leergierige kinderen. Maria houdt van turnen, ze is er ontzettend goed in. Shadi is de uitbundige van de twee. Hij maakt grapjes voor tien en biedt Johnny aan om zijn Instagramaccount (282k volgers) over te nemen. Maar als iemand opmerkt dat de kids met z’n allen een bijzonder elftal vormen, zegt hij opeens heel serieus: "Bijzondere clubjes worden de beste."

Bobbie en Roos

Bobbie en Roos zijn echt broer en zus. Dat is niet alleen duidelijk te zien, maar ook te merken aan hoe ze samen zijn. Ze zijn ontzettend beleefd en luisteren aandachtig naar wat alle andere kinderen te zeggen hebben. Als het tijd is om te gaan tekenen, storten ze zich heel serieus op hun taak. Even later, als Johnny vraagt wat ze nou eigenlijk het allerbelangrijkst vinden in het leven, heeft Bobbie van de twee het snelst een antwoord paraat: “Gelukkig zijn.”

“De bal is echt te gek geworden. Vooral het verhaal erachter is wat de bal voor mij zo bijzonder maakt. Sommige van de uitspraken die de kinderen tijdens het ontwerpen hebben gedaan, zijn letterlijk in het resultaat terechtgekomen. Zo is de bal hun boodschap aan de samenleving geworden.” - Johnny de Mol

Het is een bal waarop je telkens weer nieuwe details ontdekt. De tekeningen van Johnny’s 11 zijn samengevoegd tot een kleurrijk geheel, dat voortkomt uit de vrolijke, positieve instelling van de kinderen. Als je goed kijkt, zie je dat de bal vol staat met quotes van de kinderen, over hun beleving van sport, het leven, kind zijn en soms ook ‘anders zijn’. Het levert talloze mooie wijsheden op, zoals deze: "het leven is eigenlijk uniek." 

Hetzelfde geldt natuurlijk voor deze bijzondere bal!